Και εγένετο λαθροπροπαγάνδα

Με αφορμή τη δημοσίευση άρθρου στη Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στις 11/01/2009, με τίτλο «Και εγένοντο λαθροτρομοκράτες», σαν Στέκι Αλβανών Μεταναστών εκφράζουμε τη λύπη και την αγανάκτηση μας με τον τρόπο που τα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά έντυπα μεταχειρίζονται την σημερινή κατάσταση των γεγονότων και πως σκόπιμα κινδυνολογούν όταν αναφέρονται στην συμμετοχή των μεταναστών σε αυτά. Ένα τέτοιο άρθρο διαβάσαμε και στις σελίδες της εφημερίδας Καθημερινή που συσχετίζει μετανάστες δεύτερης γενιάς με τρομοκρατικές ομάδες. Μεταξύ των άλλων το συγκεκριμένο άρθρο της Κυριακάτικης αναφέρει: «Στη λίστα των υπόπτων, εκτός των προσώπων που είχαν σκιαγραφηθεί στο παρελθόν από την αντιτρομοκρατική, περίοπτη θέση εμφανίζονται να έχουν πρώτη φορά και μετανάστες, των οποίων οι φάκελοι εξετάζονται εξονυχιστικά……Η προκήρυξη που διανεμήθηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ) στις 15 Δεκεμβρίου στην αλβανική και την ελληνική και κατόπιν σε άλλες τρεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά) αποτέλεσε αντικείμενο όχι μόνον αστυνομικής ενασχόλησης αλλά και πολιτικού προβληματισμού…..Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή των ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., διατυπώθηκαν εκτιμήσεις ότι στο χώρο των μεταναστών έχουν ήδη συντελεστεί διεργασίες που οδηγούν στην ανάγκη επανεξέτασης της μεταναστευτικής πολιτικής μέσα στο γενικό πλαίσιο της δημόσιας ασφάλειας και τάξης»Έχουμε συνηθίσει να ακούμε να κατηγορούν τους μετανάστες για αύξηση εγκληματικότητας και ανεργίας. Φαίνεται όμως ότι οι παλιές εικόνες του μετανάστη δεν πουλάνε πια! Έτσι ο ΄΄έντιμος΄΄ δημοσιογράφος εγγυάται να αποτυπώσει τις καινούριες σκέψεις και διαταγές της ΕΛ-ΑΣ και του Υπουργείου Εσωτερικών. Γνωρίζουμε καλά ότι τέτοιες απόψεις αρέσουν στο ευρύ κοινό. Επιτέλους ο εχθρός, καθαρός με όνομα και εθνικότητα, βγήκε στο φως. Είναι ο εξωτερικός εχθρός, ο εξωτικός μετανάστης.

Όσο αφορά το κείμενο που ανατυπώθηκε στην ΑΣΟΕΕ, η δουλειά έγινε σωστά. Ο αρθρογράφος παραλείπει να αναφέρει όμως ότι η υποτιθέμενη ΄΄προκύρηξη΄΄ κυκλοφόρησε με επώνυμη υπογραφή, «Στέκι Αλβανών Μεταναστών» καθώς επίσης και διεύθυνση. Το αφηρημένο όμως κάνει καλύτερα τη δουλειά…. το ανώνυμο είναι πιο μυστήριο, επικίνδυνο. Οι αναφορές στο κείμενο είναι επίσης περιττές. Δεν αφήνουν την σκέψη του αναγνώστη να κινείται ελεύθερα. Ας μη μιλήσουμε για το τίτλο του, το οποίο είναι εντελώς άσχετο με το περιεχόμενο. Γράφει για τα παιδιά της 2ης γενιάς και αντί για έναν νόμιμο μετανάστη έχουμε ένα λαθραίο που είναι και τρομοκράτης. Δύο σ’ ένα, νοικοκυρεμένα δηλαδή.

Θα ήταν απρεπές να υποστηρίξουμε ότι η ΕΛ-ΑΣ μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών και τα ΜΜΕ θέλουν να αμαυρώσουν την εικόνα του μετανάστη. Διότι εάν κανείς μας πει ότι πράγματι η ΕΛ-ΑΣ μέσω του κειμένου μας, προσπαθεί να εντοπίσει τους τρομοκράτες, μάλλον βλάπτει την ίδια της την εικόνα. Προκειμένου να μην προσβάλουμε τη νοημοσύνη τους, πιστεύουμε πως όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται μόνο για προπαγανδιστικούς λόγους, για άλλοθι, ώστε όλα τα αιτήματα της 2ης γενιάς μεταναστών να πεταχτούν στα σκουπίδια. Πως μπορεί κάποιος να παραλάβει αόριστη άδεια παραμονής όταν είναι ύποπτος για τρομοκρατία ή παιδιά που γεννιούνται εδώ και δικαιούνται ελληνική υπηκοότητα να την αποχτήσουν ενώ τους προσφέρουν ως μελλοντικό “επάγγελμα” εκείνη του τρομοκράτη.

Στο άρθρο αναφέρεται επίσης ο προβληματισμός της κυβέρνησης όσον αφορά την σύνδεση της μεταναστευτικής πολιτικής με τη δημόσια ασφάλεια. Περί του τελευταίου εμείς οι μετανάστες έχουμε χορτάσει. Οι επιχειρήσεις ΄΄σκούπα΄΄ μας καθάρισαν, οι συνοριοφύλακες μας αποδεκατίσανε και η αστυνομική βία μας σημάδεψε. Τι άλλο πιο απάνθρωπο θα μπορούσε να εφαρμόσει η κυβέρνηση τάχα για την δημόσια ασφάλεια;

Σαν Στέκι Αλβανών Μεταναστών αποδοκιμάζουμε με αποτροπιασμό τέτοιου είδους λογικές και εγχειρήματα. Αρθρώνουμε εδώ το δικό μας λόγο και τη δική μας αντίσταση. Αυτό ακριβώς κάναμε και στην ΄΄προκήρυξη΄΄ που αναφέρεται στο άρθρο. Φαίνεται ότι η μεγαλύτερη τρομοκρατική ενέργεια που γίνεται αντιληπτή στην σημερινή εξουσία της Ελλάδος είναι ο ανεξάρτητος και ελεύθερος λόγος. Διότι ακόμα και αυτό το δικαίωμα φαίνεται να είναι για λίγους. Ο κάθε περιθωριακός και κυρίως ο κάθε ξένος έχει δικαίωμα μόνο να σιωπήσει.

Η οργανωμένη ενεργή πολιτική ενασχόληση των μεταναστών και προσφύγων θεωρείται τρομοκρατία. Η συμμετοχή τους στα γεγονότα του Δεκέμβρη βαφτίζεται πλιάτσικο. Η δημιουργία συνειδήσεων και η παρακαταθήκη για τις δυνατότητες της αυθόρμητης δυναμικής πάλης δημιουργεί σκέψεις για απέλαση των μη φρόνιμων, ακόμα και όσων έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε αυτή τη χώρα και την νιώθουν δική τους, γιατί είναι και δική τους. Αυτό το απέδειξαν και το διεκδίκησαν με αξιοπρέπεια στις μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη.

Αντί να θεωρούμε τις μεταναστευτικές γενιές αριθμητικές ακολουθίες ας τους δώσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα που τους χρωστάνε. Αντί να ποινικοποιήσουμε την συμμετοχή των μεταναστών και προσφύγων στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και δρώμενα ας την ενθαρρύνουμε και ας την αγκαλιάσουμε. Αντί να στοχοποιήσουμε και να παραμορφώσουμε την εικόνα των μεταναστών από απόσταση ας τους γνωρίσουμε και ας σπάσουμε τις προκαταλήψεις και την ξενοφοβία. Ας αρχίσει επιτέλους ένας πολιτικός προβληματισμός που να μπορεί να λύσει προβλήματα αντί να τα προκαλεί.

ΣΤΕΚΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, Ιανουάριος 2009

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s