Γιατί αποχωρήσαμε από το Στέκι Μεταναστών

  Αυτό το κείμενο αναφέρεται στην πραγματικότητα των μεταναστευτικών οργανώσεων, ομάδων, συλλογικοτήτων, στην πολιτική πρακτική των ομάδων αυτών, στην πολιτική σχέση με το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που βρίσκεται στους δρόμους. Με λίγα λόγια θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα επηρεάζουν ως ένα βαθμό σαφώς αρνητικά τη λειτουργία και τη δραστηριότητα μας στο χώρο των μεταναστών. Το γεγονός στο οποίο θα αναφερθούμε ίσως δεν είναι πια επίκαιρο, όμως με αφορμή αυτό θα προσπαθήσουμε να εκφράσουμε ένα κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο χώρο των μεταναστών και στη σχέση που έχουν οι μεταναστευτικές ομάδες με κάποια πολιτικά κόμματα και ελληνικές οργανώσεις με πολιτική δραστηριότητα.

Κατ’ αρχάς αναφερόμαστε στην πορεία που οργανώθηκε στις 10 Ιουλίου από ΕΚΑ, Δίκτυο, ΔΕΑ και 2 ή 3 μεταναστευτικές οργανώσεις που συμμετέχουν στο Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών. Αυτό το Φόρουμ αποτελεί ένα κομμάτι του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Είναι αναγκαίο και λογικό να μπούμε σε κάποιες λεπτομέρειες, ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι αρκετός κόσμος και ομάδες δεν είναι ενημερωμένοι για τις μεταναστευτικές ομάδες και τη δραστηριότητα τους. Η εν λόγω πορεία αποτέλεσε τη συνέχεια μιας σειράς δραστηριοτήτων που έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια με κεντρικά ζητήματα τη νομιμοποίηση [των μεταναστών] και το ρατσισμό. Οι πρωτοβουλίες γι’ αυτές τις δραστηριότητες είχαν παρθεί από τις ίδιες τις ελληνικές οργανώσεις για λογαριασμό των μεταναστών. Σε αυτές είχε πάρει μέρος και η συλλογικότητά μας. Από τη μία άποψη είναι λογικό να πάρουν τέτοιες πρωτοβουλίες οργανώσεις που δεν τους αφορούν άμεσα τα προβλήματα των μεταναστών από τη στιγμή που οι ίδιοι οι μετανάστες δεν παίρνουν αυτές τις πρωτοβουλίες για ζητήματα που τους αφορούν άμεσα. Βέβαια λίγες είναι οι ομάδες αυτές που ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα των μεταναστών επί πολλά χρόνια, ξεκινώντας από το ’96-’97. Έτσι και η εν λόγω πορεία ήταν ενταγμένη στην ίδια λογική του «πεδίου αρμοδιότητας», της αρμοδιότητας δηλαδή που κάποιες οργανώσεις θέλουν να έχουν πάνω στα θέματα αυτά.

Όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκαν κάποιες μεταναστευτικές ομάδες και οργανώσεις από την ανάγκη να απαντήσουν στη ρατσιστική πολιτική του κράτους, δημιουργήθηκαν επειδή τα κοινωνικά και συνδικαλιστικά κινήματα ήταν και είναι σχεδόν ανύπαρκτα στην Ελλάδα, ώστε να ενσωματώνουν μετανάστες. Βέβαια κάποιες ελληνικές οργανώσεις προσπάθησαν χωρίς ή με ελάχιστη επιτυχία να καλύψουν αυτό το κενό. Δεν θα ασκήσουμε εδώ κριτική γι’ αυτό.

Ας ξανάρθουμε στην πορεία της 10ης Ιουλίου. Η απόφαση για την πραγματοποίηση αυτής της πορείας πάρθηκε την ίδια μέρα που κάπου αλλού πραγματοποιούνταν συνάντηση μεταναστευτικών ομάδων, συλλογικοτήτων, οργανώσεων, πολιτιστικού ή πολιτικού χαρακτήρα. Ακριβώς λίγες ημέρες πριν από το αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Στη συνάντηση αυτή, μαζί με τις υπόλοιπες οργανώσεις μεταναστών, πήραν μέρος και οργανώσεις που ανήκουν στο Φόρουμ Μεταναστών στην Ελλάδα. Το «κακό» για κάποιους ήταν ότι το μάζεμα έγινε με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Μεταναστευτικών Οργανώσεων, σε ένα από τα γραφεία σωματείου ελεγχόμενου από το ΚΚΕ. Και αυτό δεν απέχει από την πραγματικότητα. Το Συντονιστικό αυτό βρίσκεται υπό την επιρροή του ΚΚΕ. Έτσι βρεθήκαμε και εμείς σε αυτή τη συνάντηση, περίπου 15 εκπρόσωποι κοινοτήτων, σαφώς έχοντας υπ’ όψη ότι κάποιες κοινότητες ήταν υπό την επιρροή του ΚΚΕ, αλλά και κάποιες άλλες υπό την επιρροή άλλων πολιτικών ομάδων. Ήταν από τις ελάχιστες φορές που βρέθηκαν οι μετανάστες κάπως οργανωμένοι και με μια ειλικρινή διάθεση να παλέψουν μαζί κάποια πράγματα όσον αφορά στις συνθήκες της ζωής τους. Η συνάντηση είχε κατ’ εμάς επιτυχία, επειδή μιλούσαν οι ίδιοι οι μετανάστες, ερχόμενοι πάνω απ’ όλα και σε σύγκρουση με την προκαθορισμένη από το ΚΚΕ αντίληψη. Υπήρχε μια σοβαρότητα που δεν τη συναντάς παντού. Ήταν η ανάγκη μας που διαμόρφωσε ένα τέτοιο κλίμα. Έτσι τελειώσαμε δίνοντας χειραψία και με την πρόταση να ξαναβρεθούμε. Ξαναβρεθήκαμε, αλλά όχι όλοι. Ένα κομμάτι δεν ήρθε στην επόμενη συζήτηση κι αυτό ήταν το Φόρουμ Μεταναστών, επηρεασμένοι δεν ξέρουμε πώς από την άλλη πρωτοβουλία του Δικτύου-Εργατικού Κέντρου-ΔΕΑ, 3 ώρες μετά. Έτσι πηγαίνουμε εμείς στη δεύτερη συνάντηση με το Συντονιστικό, έχοντας πλήρη άγνοια για την απόφαση για πορεία που είχε παρθεί από Δίκτυο, ΕΚΑ, ΔΕΑ κ.τ.λ. Κοκκαλώσαμε, λοιπόν, όταν ένα στέλεχος του ΚΚΕ (ΕΕΔΥΕ ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων), που βρισκόταν ως παρατηρητής στη συνάντηση, μας πέταξε κατάμουτρα το κάλεσμα των παραπάνω για πορεία στις 10 Ιούλη. Έσπευσαν τότε οι πιο «πρόθυμοι» να λασπολογήσουν, θέλοντας να «δικαιώσουν» τις αντιλήψεις του ΚΚΕ, ακόμη και να καπελώσουν. Χωρίς επιτυχία, γιατί βρεθήκαμε εκεί και παλέψαμε κάποια πράγματα από μέσα. Δεν θέλαμε να μας εκμεταλλευτούν, να μιλάνε άλλοι στο όνομα μας. θέλαμε ό,τι απόφαση έβγαινε να έβγαινε από μετανάστες, με την πρωτοβουλία τους και από το κλίμα που οι ίδιοι διαμόρφωσαν. Και έτσι έγινε. Παρόλο που κάποιοι «την κάνανε», χωρίς να δώσουν λόγο, εξηγήσεις, χωρίς να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους. Κι αυτοί ήταν το Φόρουμ Μεταναστών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες πάρθηκε η απόφαση να κάνουμε πορεία στις 17 Ιουλίου. Στην προσπάθεια αυτή ήρθαν και άλλοι σύλλογοι από την Αλβανία; βοηθώντας στην οργάνωση της πορείας. Για μας ήταν καθοριστική, ακριβώς γιατί ούτε στηρίχτηκε από τα Mass Media ούτε και από τους αριστερούς, αν και οι περισσότεροι είχαν κληθεί σε επίπεδο οργανώσεων. Ούτε και οι αναρχικοί βρέθηκαν εκεί, παρόλο που στη Θεσσαλονίκη είχαν κάνει μια δυναμική πορεία για τους μετανάστες, χωρίς βέβαια τους ίδιους τους μετανάστες. Για πρώτη φορά οι μετανάστες βρέθηκαν μόνοι τους στο δρόμο, στη δικιά τους αυτόνομη και ανεξάρτητη προσπάθεια. Και αυτό έγινε στις 17 Ιουλίου, στην πορεία που έγινε από την Πλατεία Ομόνοιας. Σαφώς μιλώντας γι’ αυτή την πορεία δεν θέλουμε να την ανεβάσουμε στα ύψη. Είμαστε άνθρωποι που δεν αποθεώνουμε ούτε πρόσωπα ούτε γεγονότα. Ούτε και μας εκφράζει να λειτουργήσουμε ως μια ακόμη απλή ομάδα πίεσης. Απλά με βάση τα πεπραγμένα μας καθορίζουμε και τα περαιτέρω βήματα μας. Σ’ αυτή την πορεία είχαν πάρει μέρος παιδιά, συνταξιούχοι, γυναίκες, εργάτες, φοιτητές. Για πρώτη φορά υψώθηκε με τέτοιο πάθος και τέτοια ενέργεια η φωνή των μεταναστών ενάντια στην πολιτική του κράτους. Και πάνω απ’ όλα σε μια κοινή προσπάθεια μεταναστευτικών οργανώσεων. Η αγανάκτηση και οι ανάγκες κατέστρεψαν όλο αυτό το φόβο που κυριαρχούσε επί πολλά χρόνια. Αυτό φάνηκε και μέσα από τα συνθήματα που καθόρισαν οι ίδιοι οι μετανάστες, χωρίς καμιά υποταγή σε κομματικές σκοπιμότητες. Συνθήματα όπως «κλέφτες και απατεώνες», συνθήματα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και ενάντια σε ό,τι άλλο αρνητικό βιώνει ο καθένας στην καθημερινότητα του, συνθήματα υπέρ της νομιμοποίησης κ.τ.λ. Με λίγα λόγια συνθήματα υπαγορευμένα από την ανάγκη για Ελευθερία. Ήταν ένα κοινωνικό ξέσπασμα, με κυρίαρχο το στοιχείο του αυθόρμητο και του ενστίκτου, ένα ορμητικό ποτάμι ελεύθερων ανθρώπων. Ε, λοιπόν, για όσους πιστεύουν ότι όλο αυτό ήταν μια ιστορία του ΚΚΕ, να ξέρουν ότι τέτοια γεγονότα δεν μπορεί να τα δημιουργήσει το ΚΚΕ. Ούτε τα συνδικάτα μπορούν, ούτε καμιά πολιτική οργάνωση στο χώρο της αριστεράς και αλλού. Αυτό το δείχνει η ίδια η πραγματικότητα. Όποιος δεν θέλει να πιστέψει ότι αυτό ήταν μια αυτόνομη προσπάθεια, αλλά ότι πίσω κρύβεται κάποια οργάνωση ή κόμμα, το ΚΚΕ εν προκειμένω, κάνει δύο λάθη: Το ένα είναι ότι κρίνει από απόσταση, γιατί ούτε στις απαρχές της οργανωτικής δραστηριότητας βρέθηκε, ούτε στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων παρευρισκόταν, δεν είδε τα πράγματα από μέσα, ούτε τα συνδιαμόρφωσε. Και το κυριότερο, δεν ήταν καν παρών στον αγώνα που δώσαμε για να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία και την καθαρότητα αυτού του εγχειρήματος από κομματικές σκοπιμότητες. Το δεύτερο λάθος είναι η έλλειψη αντικειμενικότητας, η προκατάληψη και η μεροληψία, με αποτέλεσμα να πετιέται μια γνήσια προσπάθεια στα σκουπίδια, προσπερνώντας τη έτσι απλά.

Τέτοιες εικόνες δημιουργήθηκαν με την πορεία της 17ης Ιούλη. Εικόνες που αφήνουν πίσω τους δυσοσμία μιζέριας, διχόνοιας και ανταγωνισμού. Εμείς δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να γινόμαστε πιόνια στα ανταγωνιστικά παιχνίδια-των πολιτικών οργανώσεων και ομάδων. Αλλά επειδή και η επιβίωση μας επηρεάζεται από αυτό το κλίμα δεν το προσπερνάμε, αλλά θα θέλαμε να το αλλάξουμε. Η αλλαγή θα πρέπει να ξεκινήσει από μέσα. Και η πορεία της 17ης Ιούλη, με όλα τα χαρακτηριστικά και τις αξίες που ανέδειξε, θα πρέπει να γίνει αντιληπτή ως αρχή της αλλαγής αυτής. Αλλιώς οι μετανάστες θα έχουν να αντιμετωπίσουν δύο εξουσίες : την κεντρική πολιτική εξουσία και τις οργανωμένες ομάδες που προσπαθούν να τους ελέγξουν. Ας μην κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε παλιές ξεχασμένες αξίες που με δυσκολία αναβιώνουν: Συνεργασία, αμοιβαιότητα, ειλικρίνεια, άμεση δημοκρατία, επικοινωνία, αυτονομία, διάθεση για την επίτευξη του σκοπού και σαφώς αγάπη για τον Άνθρωπο και την Ελευθερία. Έτσι η πολιτική είναι πάθος για τη ζωή και όχι η ζωή πάθος για την πολιτική.

Καταλαβαίνετε βέβαια ότι μέσα από τη γλώσσα και το πνεύμα αυτού του κειμένου δεν θέλουμε να κλείσουμε πόρτες. Κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονία. Είμαστε με όλη τη διάθεση υπέρ των αξιών που προαναφέραμε, γιατί μόνο μέσα από αυτές πιστεύουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για κοινούς αγώνες, ενάντια σε καπελώματα και επιβαλλόμενες πρακτικές,

Η αποχώρηση μας από το Στέκι Μεταναστών, της επωνυμίας του οποίου υπήρξαμε το τελευταίο «άλλοθι», υπαγορεύθηκε ακριβώς και από το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά από τις δύο παραπάνω πορείες, ένα κλίμα σαφώς δυσάρεστο για μας. Τα πράγματα δεν ξεκαθαρίστηκαν, παρόλη τη διάθεση που δείξαμε για να λυθεί η «παρεξήγηση», αν πρόκειται βέβαια για κάτι τέτοιο. Στο πλαίσιο αυτής της διάθεσης εξηγούμε δημόσια τους λόγους που υπαγόρευσαν τη συμπεριφορά και τις επιλογές μας, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν θα μας εξέφραζε ποτέ η τακτική να αναλωθούμε σε πηγαδάκια, αφού ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι η θέση μας είναι στα παρασκήνια.

ΦΟΡΟΥΜ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (Σεπτέμβρης 2006)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s