Αλληλεγγύη στην κοινότητα του San Salvador Attenco!

ΚΑΙ ΣΤΗΝ «ΑΛΛΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ» ΤΩΝ ZAPATISTAS

 

Εδώ και λίγες μέρες συγκεκριμένες περιοχές του Μεξικού δέχονται μια από τις πιο άγριες μορφές καταστολής στην ιστορία τους. Μέσα από αυτή την ανακοίνωση θέλουμε να κάνουμε γνωστά τα γεγονότα και να προτείνουμε σε άλλες ομάδες του ελλαδικού χώρου να προβούν σε ενέργειες αντιπληροφόρησης και δράσης αλληλεγγύης απέναντι στους κατοίκους των κοινοτήτων που υφίστανται σήμερα την καταστολή. Τα γεγονότα, όπως μας τα περιγράφουν σύντροφοι και συντρόφισσες από την περιοχή, έχουν ως εξής:

 

«Στις 3 Μάη η πολιτειακή αστυνομία του Μεξικού με 4,000 πάνοπλους άντρες επιτίθεται στην κοινότητα του San SalvadorAttenco, έναν από τους πιο φτωχούς από τους 125 δήμους της πολιτείας του Μεξικό, προκειμένου να διώξει τους πωλητές λουλουδιών από το χωριό και να χτιστεί μεγάλο εμπορικό κέντρο της Wall Mart. Οι κάτοικοι αντιστέκονται σθεναρά και οι μπάτσοι καλούν την ομοσπονδιακή αστυνομία. Τηλεοράσεις και ραδιόφωνα ουρλιάζουν και καλούν το στρατό να επέμβει. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται μέχρι που η κοινότητα καταλαμβάνεται από την αστυνομία. Πολλοί τραυματίες, ένα δεκατετράχρονο παιδί νεκρό και πάνω από 210 συλληφθέντες. Ένας φοιτητής σε κώμα από σφαίρα στο κεφάλι. Η κοινότητα ζει σε κατάσταση δικτατορίας. Όποιος βγαίνει στους δρόμους, συλλαμβάνεται. Οι μπάτσοι μπαίνουν και στα σπίτια συλλαμβάνοντας κόσμο. Η έκτη επιτροπή του EZLN βγάζει μια ανακοίνωση λέγοντας ότι… προτείνει να γίνουν κινητοποιήσεις σε όλο το Μεξικό. Συγχρόνως ανακοινώνεται κόκκινος συναγερμός. Καλούνται όλοι οι στρατιώτες Ζαπατίστας, αδειάζουν τα caracol και δε λειτουργούν οι επιτροπές Καλής Διακυβέρνησης και τα αυτόνομα συμβούλια. Όλες οι εργασίες αλλά και οι εκδηλώσεις αναβάλλονται. Έχουν συλληφθεί τα περισσότερα μέλη του Μετώπου των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης. Οι τραυματίες στα νοσοκομεία φρουρούνται και όποιος αναρρώνει μεταφέρεται αυτόματα στη φυλακή. Ο Fox έδωσε εντολή να τελειώνουν με τα κλεισίματα των δρόμων και τις πορείες».

 

Πλέον γνωρίζουμε ότι οι συλληφθέντες έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας. Συντρόφισσες μέσα στη φυλακή έχουν βιαστεί και κακοποιηθεί από τους μπάτσους (έχουν καταγγελθεί 7 περιπτώσεις για εξαναγκασμό σε στοματικό έρωτα, κάψιμο σε σώματα κτλ). Πέντε από τους συλληφθέντες, ως ξένοι υπήκοοι, απελάθηκαν. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη και με το δεδομένο πλέον ότι έχουν εμπλακεί και οι παραστρατιωτικοί (οι οποίοι αλωνίζουν έξω από τα σπίτια με όπλα). Η κοινότητα του Attencoείναι φιλο-ζαπατίστικη και η καταστολή ενάντιά της, πέραν των υπολοίπων λόγων, έχει και το νόημα μιας απάντησης στην «Άλλη Εκστρατεία» που μέχρι τώρα διεξάγουν οι Ζαπατίστας σε όλο το Μεξικό. Οι κάτοικοι του Attenco έχουν αντισταθεί και στο παρελθόν το 2001 απέναντι στην κυβέρνηση που θέλησε να χτίσει διεθνές αεροδρόμιο στην περιοχή. Εκείνος ο αγώνας κερδήθηκε καθώς το σχέδιο κατασκευής του αεροδρομίου ακυρώθηκε. Τότε ήταν που συγκροτήθηκε το Μέτωπο των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης. Τον Ιούνη του 2005 το Μέτωπο ανακοίνωσε ότι προσχωρεί στην 6η Διακήρυξη από τη ζούγκλα της Λακαντόνα και στην Άλλη Εκστρατεία.

 

Αυτό που προέχει είναι να δείξουμε στους συντρόφους και τις συντρόφισσες την αλληλεγγύη μας. Ήδη σε πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις και άμεσες δράσεις. Στο Μεξικό έχουν κλείσει συμβολικά «εθνικές οδούς», γίνονται πορείες και διαδηλώσεις. Η μεγαλύτερη από τις πορείες αριθμούσε 8,000 ανθρώπους και έγινε μέσα στο Attenco (διοργανώθηκε από τους Ζαπατίστας). Αμέσως μετά, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε οι Ζαπατίστας έδειξαν κάλυκες από σφαίρες της αστυνομίας που είχαν χρησιμοποιηθεί τις προηγούμενες μέρες. Σήμερα, Πέμπτη 18/5/06, υπάρχει κάλεσμα για διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία του Μεξικό στην Αθήνα. 

 

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ, ΟΙ ΒΙΑΣΜΟΙ

ΚΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ATTENCO!

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ «ΑΛΛΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ» ΤΩΝ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ

12/5/06

 

 

Terminal 119 – για την κοινωνική και ατομική αυτονομία

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s