Ελληνική μυθολογία

Ανοιχτή επιστολή προς την συντακτική επιτροπή του «Konkret»

Ελληνική μυθολογία

Στο τεύχος σας 6/2009 δημοσιεύτηκε ένα άρθρο με τον τίτλο «στο όνομα του Λαού», σχετικά με την αθώωση του νεοναζί Πλεύρη από αθηναϊκό δικαστήριο. Με το παρόν θέλουμε να επιστήσουμε τη προσοχή σε ορισμένα ακραία λάθη του αρθρογράφου Eberhard Rondholz.

Μας εκπλήσσει από που και με πια στοιχεία εκφράζεται η αντίληψη ότι «η Ελλάδα άνηκε στις λίγες από τους γερμανούς καταχτημένες χώρες, στις οποίες οι εβραίοι σχεδόν παντού μπορούσαν να υπολογίσουν σε προστασία και βοήθεια».

Ακόμα χειρότερα: Αυτή η αντίληψη ενισχύει τον ήδη διαδεδομένο μύθο για τη τάχα μου βοήθεια και συμπαράσταση των χριστιανών ελλήνων προς τους εβραίους συμπατριώτες τους. Απαριθμούμε ορισμένα μόνο από την πληθώρα στοιχείων, ξεκινώντας από παλιότερα για να καταδείξουμε ότι ο αντιεβραϊσμός και αντισημιτισμός ήταν και είναι ένα από την σύσταση της ελληνικής κοινωνίας μέχρι σήμερα εποικοδομητικό στοιχείο της.

1) Πριν το Άουσβιτς. Το 1931 πραγματοποίησαν 2.000 έλληνες εθνικιστές ένα πογκρόμ στην εβραϊκή συνοικία Καμπελ της Θεσσαλονίκης. Η συνοικία καταστράφηκε εντελώς. 10.000 έλληνες εβραίοι αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στην Παλαιστίνη για να σωθούν. Μερικά χρόνια νωρίτερα, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917 (στην οποία όλες σχεδόν οι εβραϊκές συνοικίες της Θεσσαλονίκης καταστράφηκαν), κατέσχεσε ο τότε πρωθυπουργός Βενιζέλος τις περιουσίες των ελλήνων εβραίων και τους επέτρεπε να ζουν μόνο έξω από το κέντρο της πόλης. Με ειδικούς νόμους, τους ανάγκασε να ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα σε ξεχωριστά από τους υπόλοιπους πολίτες εκλογικά κέντρα, απαγόρεψε το Σάββατο σαν αργία τους και τους ανάγκασε να δεχτούν τη Κυριακή σαν αργία κλπ. Αυτά μόνο μερικά από τα μέτρα διακρίσεων που επεβλήθησαν.

Το αντιεβραϊκό μίσος ήταν τόσο παλιό όσο και οι πολυάριθμες σφαγές ενάντια στον εβραϊκό πληθυσμό στην περίοδο της επανάστασης των «ελλήνων» ενάντια στους Οθωμανούς, μια και οι εβραίοι θεωρούνταν ως φιλικοί προς τους Οθωμανούς (η γνωστότερη σφαγή ήταν αυτή της Τριπολιτσάς, όπου εξοντώθηκαν 32.000 εβραίοι και τούρκοι, σχεδόν όλα τα θύματα γυναικόπαιδα. Αυτή ακριβώς η σφαγή ενέπνευσε μάλιστα τόσο τον εθνικό ποιητή Σολωμό, που την εγκωμίασε ποιητικά με το ποίημα του «ο ύμνος για την ελευθερία» και που έγινε ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας!)

2) Περίοδος της αντίστασης. Πριν το πόλεμο ζούσαν στην Ελλάδα 80.000 εβραίοι σε συνολικά 31 κοινότητες. Στο ολοκαύτωμα εξοντώθηκε από τους γερμανούς το 87% του εβραϊκού πληθυσμού, στην Θεσσαλονίκη μάλιστα το 96%. Η Ελλάδα ανήκει δηλαδή στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά εξόντωσης (στην Δανία πχ. που σύμφωνα με τον αρθρογράφο δεν τους βοήθησε κανείς, εξοντώθηκε το 2%). Σημαίνει δηλαδή με αυτή τη λογική ότι αν οι έλληνες χριστιανοί «βοηθούσαν» λιγότερο, θα σωζόταν περισσότεροι?
Όχι φυσικά. Ο ελληνοχριστιανικός πληθυσμός όχι μόνο στην συντριπτική πλειοψηφία του δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον για το πεπρωμένο των συμπατριωτών του αλλά και ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις χάρηκε για τις συλλήψεις των συμπατριωτών του και το αξιοποίησε μάλιστα με «κέρδος».

Η οργανωμένη αντίσταση (εαμ/ελας) όχι μόνο δεν κούνησε ούτε ένα δακτυλάκι της αλλά δεν έδωσε και την ελάχιστη σημασία στην εκτόπιση και εξόντωση. Στο σύνολο του αντιστασιακού τύπου (που έβγαινε τότε σε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα) δεν αναφέρονται ούτε με μια λέξη οι μαζικές συλλήψεις και οι εκτοπίσεις! Μέχρι σήμερα κρατούνται ερμητικά κλειστά στα αρχεία τους οι αποφάσεις των οργάνων του εαμ, του ελας και κκε σε σχέση με στάση τους να μην κάνουν τίποτε, μια και αυτή η στάση τους δεν ταιριάζει στους με επιμονή διαδεδομένους μύθους για ακηλίδωτη αντίσταση. Για αυτό καλύτερα να σκεπαστούν με το πέπλο της σιωπής…

Οι μεμονωμένες περιπτώσεις, που αναφέρει και ο αρθρογράφος (αλλά και άλλες, ακόμη και από τοπικές ομάδες του εαμ/ελας) που φυσικά αξίζουν όλο μας το σεβασμό και αναγνώριση ήταν μόνο από ιδιωτική ή τοπική πρωτοβουλία. Η στάση της απόλυτης πλειοψηφίας του χριστιανικού πληθυσμού απέναντι στους εκτοπισμούς και στο ολοκαύτωμα ήταν είτε ουδέτερη είτε θετική (λόγω του επικρατούντα αντισημιτισμού αλλά και λόγω των -μετά τους εκτοπισμούς – ακολουθούντων πλιάτσικων και κατασχέσεων των περιουσιών των ελλήνων εβραίων). Έτσι ούτε οι προσπάθειες του αρχιεπισκόπου δαμασκηνού αλλά και άλλων, δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την εξόντωση σχεδόν του ήμισυ των εβραίων της Αθήνας (από τους 3.500 μόνο 1.800 σώθηκαν). Επομένως η έκφραση ότι «έσωσε τους περισσότερους αθηναίους εβραίους» είναι, τουλάχιστον από μαθηματικής πλευράς λάθος.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν ήταν καλύτερα. Στην Ρόδο πχ. από τους 2.200 εβραίους εξοντώθηκαν 2.000 (όταν εκεί το 2002 γινόταν η ανέγερση του μνημείου του ολοκαυτώματος, ήταν αυτό δυνατόν μόνο με την φύλαξή του από την αστυνομία επί 24ωρου βάσεως, λόγω των επιθέσεων ενάντια στούς εργάτες και στο κτίσμα από «αντιστεκόμενους» έλληνες.

Στα Ιωάννινα από τους 1.850 εξοντώθηκαν 1.860 (πριν 3 εβδομάδες καταστράφηκαν πάλι ταφόπετρες στο εκεί εβραϊκό νεκροταφείο, για τρίτη μέσα σε μερικούς μήνες φορά).
Σήμερα υπάρχουν μόνο 9 από τις 31 κοινότητες με ελάχιστα μέλη. Η εβραϊκή ζωή έχει σχεδόν εξαφανιστεί από την Ελλάδα. Αυτοί οι ακραίοι αριθμοί ήταν δυνατοί, γιατί ο πληθυσμός και η αντίσταση ΔΕΝ τους συμπαραστάθηκε και ΔΕΝ τους βοήθησε, όπως πχ. στην γειτονική Βουλγαρία (εκεί σώθηκε το 90% του εβραϊκού πληθυσμού).

3) η στάση του πληθυσμού. Στις 11 Ιουλίου του 1942 διέταξαν οι γερμανοί τους εβραίους της Θεσσαλονίκης, να μαζευτούν όλοι όσοι ήταν μεταξύ 18 και 45 χρονών, στην πλατεία ελευθερίας. Οι ελληνορθόδοξοι μαζεύτηκαν επίσης… εθελοντικά.. περίεργοι…μαζικά, για να απολαύσουν το θέαμα. Έτρωγαν ηλιόσπορα (παραδοσιακό έθιμο σε υπαίθριες εκδηλώσεις) και γλεντούσαν με τα «καψώνια» που έκαναν οι γερμανοί στους εβραίους, οι οποίοι έπρεπε να ανεχτούν όλους τους εξευτελισμούς σε μορφή γυμναστικής. Όταν κάποιος από τα θύματα τους δεν άντεχε και έπεφτε, έβαζαν τα σκυλιά τους κατά πάνω του, κάτω από τα γέλια των χριστιανών θεατών.

Όταν οι εβραίοι αναγκάστηκαν να φοράν το κίτρινο άστρο, έγραφε η «απογευματινή», εκφράζοντας τα συναισθήματα των αναγνωστών της „από τώρα θα είναι οι δρόμοι γεμάτοι φωτεινά αστέρια, που θα φοράνε οι σκατοεβραίοι».

Στην διάρκεια ακόμη της εκτόπισης των εβραίων της Κέρκυρας, εισέβαλε ο ελληνικός όχλος στην εβραϊκή συνοικία και επιβλήθηκε στο πλιάτσικο της. Ο δυναμισμός του ήταν τόσο ακραίος που ανάγκασε τους γερμανούς να βγάλουν ένα διάταγμα απειλώντας με εκτέλεση τους πλιατσικολόγους (ως γνωστό οι γερμανοί έκαναν ακόμη και τα μεγαλύτερα τους εγκλήματα με τάξη).

Οι ίδιες εικόνες στα Ιωάννινα, στη Ρόδο, στην Θεσσαλονίκη, για να αναφέρουμε μόνο τις μεγαλύτερες κοινότητες.

Στην Θεσσαλονίκη εκπλήρωσαν οι γερμανοί (για να κερδίσουν τη συνεργασία των ελλήνων) το επί 15 χρόνια ανοιχτό αίτημα τους και τους πρόσφεραν το παλιότερο εβραϊκό νεκροταφείο της Ευρώπης, με πάνω από 300.000 τάφους, ελεύθερο προς κατάσχεση και πλιάτσικο.

Μια εβδομάδα μετά την διορία μεταφοράς των λείψανων, εισόρμησαν οι χριστιανοί έλληνες στο νεκροταφείο και ξήλωσαν ότι μπορούσαν να κουβαλήσουν. Μέχρι και σήμερα συναντά κανείς ταφόπετρες από το νεκροταφείο, είτε σε σκάλες, είτε σε ταράτσες και τοίχους είτε σε αυλές σαν διακοσμητικό στοιχείο (έχτισαν μάλιστα με τις ταφόπετρες ακόμη και εκκλησία, τον άγιο Δημήτριο)

Συνολικά, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 550.000 τμ. Πάνω στο νεκροταφείο κτίστηκε το αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι έλληνες καθηγητές και οι νέοι διδάσκουν και μαθαίνουν – επί λέξη – για την ζωή, πάνω στα λείψανα των εβραίων. Και κάπου-κάπου πραγματοποιούνται εκεί και τελετές απονομής τιμητικών τίτλων και μεταλλίων για ανθρωπισμό και άλλα επαγγέλματα…

«Όταν βγήκαν οι νόμοι της Νυρεμβέργης» γράφει η ιστορικός Ρένα Μόλχο «οι εβραίοι αφέθηκαν μόνοι και αβοήθητοι».

Σύμφωνα με τον Σταυριανό, ένα τρίτο του χριστιανικού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης είχε κέρδος από την εκτόπιση και το ολοκαύτωμα, γύρω στα 50.000 άτομα. Όταν οι ελάχιστοι επιζώντες γύρισαν πίσω, δεν μπορούσαν να μπουν στα σπίτια τους, γιατί είχαν ήδη καταληφθεί. Επιζώντες και οι απόγονοι τους, περιγράφουν τις πολύχρονες δικαστές προσπάθειες τους, να πάρουν πίσω τα σπίτια τους! Με ελάχιστη επιτυχία. Μόνο 5% των επιζώντων και των απόγονων τους επανέκτησαν τα σπίτια τους. Από τα 12.000 κτίρια που κατασχέθηκαν, μόνο 300 επανήλθαν στους ιδιοκτήτες τους. Από αυτά μόνο 30 ήταν σε κατοικήσιμη κατάσταση (ανάμεσα στα αλλά και επειδή πολλοί έλληνες τα κατέστρεφαν, ή σκάβανε υπόγεια και τοίχους για να ανακαλύψουν «τις λίρες των εβραίων»). Από τα 2.300 μαγαζιά και επιχειρήσεις μόνο 50 επιστράφηκαν. Αυτοί οι αριθμοί λενε μόνο ότι ίσως ήταν καλύτερα για τους εβραίους της Θεσσαλονίκης εάν η ελληνική κοινωνία στέκονταν αδιάφορη απέναντι στην τύχη των εβραίων.

4) Σήμερα
Ακόμη και για σήμερα δεν μπορούμε να μιλάμε για αδιαφορία.
Στη διάρκεια της δίκης (περιλαμβανόμενης και της έφεσης) προσφέρθηκε η αντιεξουσιαστική εφημερίδα «Βαβυλωνία» σαν μάρτυρας υπεράσπισης του Πλεύρη, για να προστατέψει την «ελευθερία του λόγου», όπως έγραφε.

Στη διάρκεια της δίκης καλούσε η ελληνική αντιφα να μην υποστηριχτεί το ΚΙΣ διότι όπως έγραφε, πρόκειται για πράκτορες του Ισραήλ!

Στην διάρκεια της δίκης είχε μετατραπεί η ισραηλινή πρεσβεία σε λαϊκό προσκύνημα αριστερών και ακροαριστερών ομάδων, όπου σε εβδομαδιαία διαστήματα διαδήλωναν ενάντια στο Ισραήλ, λόγω του πόλεμου στην Γάζα.

Στη διάρκεια της δίκης βεβηλώνονταν συναγωγές (πχ. Βόλος) από ακροαριστερές ομάδες
με αντισημιτικά συνθήματα.

Όχι αδιαφορία αλλά απόλυτη συνένωση, σε ότι αφορά τους εβραίους, ισχύει ανάμεσα στον πληθυσμό και ανάμεσα στην αριστερά.

Για αυτό ακριβώς τον λόγο και για κανέναν άλλο δεν υπάρχουν ανοιχτές αντιπαραθέσεις σε αυτό το θέμα. Γιατί να τσακώνονται για την τύχη των εβραίων όταν υπάρχει ομοφωνία?

Και να ολοκληρώσουμε, το πασοκ με τον απαίσιο αντισημιτισμό του δεν στέκει μόνο του. Η εφημερίδα του ΚΚΕ ο ριζοσπάστης, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του – σύμφωνα με το σλόγκαν , μια εικόνα λεει περισσότερα από χίλια λόγια- εδώ και χρόνια σε κάθε ευκαιρία μια γραφική εικόνα, στην οποία τα άστρα της σημαίας των ηπα μετατρέπονται πρώτα σε άστρα του Δαβίδ και μετά σε αγκυλωτούς σταυρούς.

Η ριζοσπαστική εφημερίδα της αριστεράς «Πριν» του ΝΑΡ, του κόμματος στο οποίο ήταν υποψήφια η Jutta Ditfurth στις ευρωεκλογές του 1999, είχε σαν κύριο τίτλο της το 2006, «Εβραίοι δολοφόνοι θα πληρώσετε» κλπ., κλπ.

Ο αντισημιτισμός είναι σήμερα στην Ελλάδα (στην μορφή του αντισιωνισμού, αλλά όχι μόνο) μια από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για κέρδος μελών και δυναμώματος των αριστερών γραμμών. Με αφορμή τη διένεξη στην μέση ανατολή, βεβηλώνονται μνημεία ολοκαυτώματος, (πχ. το 2006 από το κκε στην Θεσσαλονίκη), λερώνονται συναγωγές, δυσφημίζεται το ΚΙΣ σαν πράκτορες κλπ. (ο στο κείμενο αναφερόμενος αντιφασίστας και ακούραστος αγωνιστής ενάντια στον αντισημιτισμό και ρατσισμό Ανδρέας Χριστινίδης ανήκει – πιο σωστά ανήκε* – στις ελάχιστες σταγόνες στον αντισημιτικό ωκεανό).
Η καταστροφική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα φαίνεται καθαρά και από τους επικριτές και τις καταγγελίες τους για την αθώωση του Πλεύρη από το αθηναϊκό δικαστήριο. Θεωρούν την απόφαση ντροπή γιατί αυτό θα βλάψει «την ελληνική δικαιοσύνη στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο» (αντί να χαίρονται… ότι κάτι είναι και αυτό).

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Terminal 119
για την ατομική και κοινωνική αυτονομία,
Θεσσαλονίκη, 17.06.2009

*Ο Ανδρέας Χριστινίδης πέθανε σε ηλικία 78 ετών στις 2 Ιουνίου 2009 στην Αθήνα

ΥΓ. Η δημοσίευση του παρόντος στο περιοδικό σας είναι επιθυμητή, με τη προϋπόθεση όμως να μην περικοπεί αλλά να δημοσιευθεί ολόκληρο.

Offener Brief an die Konkret-Redaktion

Griechische Mythologie

In der Ausgabe 6/2009 wurde ein Artikel mit dem Titel „Im Namen des Volkes“ bezüglich des Freispruchs des griechischen Neonazi Plevris durch ein Athener Gericht veröffentlicht.
Wir möchten hiermit auf einige Kardinalfehler des Autors Eberhard Rondholz hinweisen.

Wir wundern uns, woher und auf welchen Fakten die Behauptung „Griechenland gehörte zu den wenigen von den Deutschen besetzten Ländern Europas, in dem die Juden fast überall auf Schutz und Hilfe hatten rechen können“ basiert. Noch schlimmer: Diese Behauptung pflegt den inzwischen etablierten Mythos über die angebliche Unterstützung und Hilfsbereitschaft der christlichen Griechen gegenüber ihren jüdischen Landsleuten. Anbei beispielhaft einige der zahlreichen Fakten, die belegen, daß Antijudaismus und Antisemitismus seit bestehen der griechischen Gesellschaft einer konstituierender Faktor war und bis heute ist:

1) Vor Auschwitz: 1931 veranstalteten 2.000 griechische Nationalisten ein Pogrom im jüdischen Stadtteil Kabel von Thessaloniki; es wurde komplett niedergebrannt. 10.000 griechische Juden mußten – um sich zu retten – nach Palästina emigrieren.
Einige Jahre zuvor, nach der verheerenden Brandstiftung von 1917 (bei der fast alle jüdischen Stadtteile vernichtet wurden), hatte der damalige Ministerpräsident Venizelos das gesamte Hab und Gut der griechischen Juden beschlagnahmt, und er erlaubte ihnen, nur am Rande der Innenstadt zu leben. Per Sondergesetz zwang er sie in getrennt von den anderen Bürgern Wahllokale ihre Wahrecht zu üben. Er verbot den Samstag als jüdischen Feiertag und zwang sie, den Sonntag als Feiertag zu akzeptieren. Dies sind nur ein paar der zahlreichen Diskriminierungsmaßnahmen, die damals in Kraft getreten wurden.
Der Judenhaß war so alt wie die zahlreichen Massaker gegen die jüdische Bevölkerung während des Aufstandes der „Griechen“ gegen das osmanische Reich und danach, da die Juden als Sympathisanten der Osmanen galten (das bekannteste solcher Massaker war das von Tripolitsa, wo 32.000 jüdische und türkische Frauen und Kinder ermodert wurden, was den Nationaldichter Solomos so sehr inspirierte, daß er genau dieses Massaker dichterisch mit sein Gedicht „die Hymne der Freiheit“ glorifizierte; es wurde die Nationalhymne Griechenlands!).

2) Die Zeit des Widerstandes: Vor dem Krieg lebten in Griechenland 80.000 Juden in insgesamt 31 Gemeinden. Im Holocaust wurden 87% von den Deutschen umgebracht, allein in Thessaloniki 96% (in Dänemark z.Β. – wo laut Verfasser die dort lebende Juden keinerlei Unterstützung erhielten-, betrug der Anteil der Ermordeten 2%). Soll dies logischerweise heißen, daß wenn die Griechen weniger „geholfen“ hätten, mehr von ihre jüdische Landsleute überlebt hätten?
Freilich nicht: Die christlich-griechische Bevölkerung hatte in ihrer Mehrheit nicht nur keine Interesse an dem Schicksal ihrer Landsleute gezeigt, sondern sich in viel zu vielen Fälle gar über den Abtransport ihrer Nachbarn gefreut bzw. ihm profitbringend „ausgenutzt“.
Der organisierte Widerstand (EAM/ELAS) hat nicht nur keinen Finger krumm gemacht, sondern die Deportation und Vernichtung der griechischen Juden völlig ignoriert. In der gesamten Widerstandspresse (die damals in Hunderttausenden Exemplaren erschien) werden die Massenverhaftungen und Deportationen nicht mal erwähnt! Bis heute bleiben die damaligen Entscheidungen der Gremien von EAM/ELAS und KPG bezüglich des „sich-raus-halten-Verhaltens“ dazu unter Verschluß! Denn diese Haltung paßt nicht zu den intensiv betriebenen Mythen über den unbefleckten Widerstand. Daher lieber mit Schweigen umhüllen…
Die einzelne Fälle, die natürlich Respekt und Anerkennung verdienen, die auch der Verfasser erwähnt (aber auch weitere, auch seitens örtlicher EAM/ELAS-Gruppen) waren ausschließlich auf private oder lokale Initiative zustande gekommen. Die Haltung der absoluten Mehrheit der Bevölkerung zur Deportation/Vernichtung war entweder neutral oder bejahend (wg. des herrschenden Antisemitismus, aber auch wg. der anschließenden – also nach den Deportationen – erfolgten Plünderungen und Beschlagnahme des Besitzes der Juden). So konnten auch die Versuche von Erzbischof Damaskinos, aber auch anderer, nicht verhindern, dass fast die Hälfte der Athener Juden umgebracht wurde (von 3.500 konnten nur 1.800 gerettet werden). Daher ist die Behauptung „er rettete die meisten Athener Juden“, zumindest mathematisch falsch.
Im restlichen Griechenland war es noch schlimmer: In Rhodos z.B. wurden von den 2.200 Juden, 2.000 umgebracht (als dort im Jahr 2002 ein Holocaustmahnmal errichtet werden sollte, war dies nur auf der Basis einer 24-stündige Überwachung der Arbeiter und des Rohbaus durch die Polizei möglich, wg. der ständigen Angriffe der „widerständigen“ Griechen gegen das Mahnmal).
In Ioannina wurden 1.860 von 1.950 vernichtet (vor 3 Wochen wurden dort zum 3. Mal innerhalb einiger Monate die Grabsteine des jüdischen Friedhofs wieder geschändet). Heute gibt es nur noch 9 der insgesamt 31 Gemeinden, mit sehr wenigen Mitgliedern. Das jüdische Leben in Griechenland ist fast ausgelöscht worden. Diese extrem hohen Zahlen waren nur möglich, weil die Bevölkerung und der Widerstand eben NICHT, wie z.B. in benachbarten Bulgarien schützend und helfend sich verhielt (dort wurden über 90% der jüdischen Bevölkerung gerettet).

3) Das Verhalten der Bevölkerung: Am 11. Juli 1942 haben die Deutschen, die jüdische Bevölkerung von Thessaloniki befohlen, dass sich alle, die zwischen 18 und 45 Jahre alt waren, am Freiheitsplatz zu sammeln hätten. Die griechisch-orthodoxen Griechen versammelten sich ebenfalls… freiwillig…, neugierig…, massenhaft…, um die Show zu genießen. Sie aßen dabei Sonnenblumenkerne (traditioneller Brauch bei Show-Veranstaltungen) und amüsierten sich über die Torturen der Deutschen gegen die Juden, die wiederum alle erdenklichen Erniedrigungen in Form von „Gymnastikübungen“ über sich ergehen lassen mussten. Wenn jemand von den 8.000 anwesenden Juden umfiel, hetzten die Deutschen unter den Gelächtern der Griechisch-Orthodoxen ihre Hunde auf jenen.
Als die Juden gezwungen wurden, den gelben Stern zu tragen, schrieb die Zeitung „Apogevmatini“, die Gefühle ihre Leserschaft ausdrückend: „Ab nun sind die Strassen voll von leuchteten Sternen, die die Scheißjuden tragen“.
Noch während des Abtransports der Juden von Korfu, stürmte der griechische Mob und plünderte das jüdische Viertel. Die Militanz des Mobs war so vehement, dass die Deutschen sich genötigt sahen, ein Dekret zu erlassen (bekanntlich mußte auch das größte Verbrechen bei den Deutschen ordentlich ablaufen), indem sie die Plünderer mit der Todesstrafe drohten!
Das Gleiche in Ionanina, in Rhodos, in Thessaloniki (um nur die größten Gemeinden zu nennen).
In Thessaloniki erfüllten die Deutschen (um die Griechen als Kollaborateure zu gewinnen) deren über 15 Jahre alte Forderung und gaben den ältesten jüdischen Friedhof Europas mit über 300.000 Gräbern zur Beschlagnahme und Plünderung frei. Eine Woche nach der Schonfrist der Umbettung der Gebeine, stürmten die christlichen Griechen den Friedhof und plünderten alles, was sie tragen konnten. Bis heute findet man überall in der Stadt Grabsteine, entweder als Bauteile von Treppen, Terrassen und Mauern (sie bauten sogar damit eine Kirche, den heiligen Dimitrios) oder als Schmuckstück in irgendeinem Haushof. Insgesamt wurden 550.000 qm beschlagnahmt, enteignet und geplündert. Heute ist auf dem ehemaligen jüdischen Friedhof die Aristoteles Universität von Thessaloniki aufgebaut. Die griechische Professoren und die Jugend lehren und lernen – wörtlich – fürs Leben, auf den Leichen von Juden. Und ab und zu finden dort auch Veranstaltungen mit Überreichung von Ehrentiteln und Medaillen wg. Humanismus und andere Jobs…
„Als die Nürnberger Gesetze erlassen wurden“ schreibt die Historikerin Rena Molcho, „waren die Juden hilflos und alleingelassen“.

Laut Stavrianos profitierte aus der Deportation und Vernichtung der Juden von Thessaloniki ein Drittel der Stadtbewohner, ca. 50.000. Als die wenigen Überlebenden zurückkamen, konnten sie nicht mal in ihre Häuser wiedereinziehen, da sie wie gesagt besetzt wurden. Überlebende berichten von langjährigen Gerichtsverfahren, um ihr Eigentum zurückzubekommen. Mit kaum einem Erfolg! Nur 5% der Überlebenden und ihrer Nachkommen haben ihre Häuser wieder bekommen. Von den 12.000 Immobilien, die beschlagnahmt wurden, wurden nur 300 deren Besitzern zurückgegeben. Davon waren nur 30 intakt (unter anderem weil viele Griechen sie niederrissen oder Mauer- und Kellerteile abrissen, um nach dem „Gold der Juden“ zu suchen). Von den 2.300 Geschäften und Manufakturen wurden nur 50 zurückgegeben. Diese Zahlen sagen nur, dass es vielleicht besser wäre, wenn die griechische Gesellschaft „gleichgültig gegenüber dem Schicksal der Juden“ gewesen wäre…

4) Heute
Aber auch heute ist von Desinteresse keine Rede:
Während der Prozessdauer (incl. des Revisionsverfahrens) gegen Plevris bot sich die linksradikale Zeitschrift „Babylonien“ als Zeugin der Verteidigung von Plevris an, um die „Meinungsfreiheit“, wie sie schrieb, in Schutz zu nehmen.
Während der Prozessdauer hat die griechische antifa davor gewarnt, den Nebenkläger, das Zentralrat der Israeliten (KIS) zu unterstützen, da es sich, wie sie schrieb, um „Agenten“ von Israel handelt.
Während der Prozessdauer war die israelische Botschaft in Athen zur wöchentlichen Pilgerstätte von Demonstrationen allerlei linken und linksradikalen Gruppen wg. des Kriegs im Gazastreifen geworden.
Während der Prozessdauer wurden Synagogen (wie in Volos) oder Mahnmale durch linksradikale Gruppen mit antisemitischen Parolen beschmiert.
Nicht Desinteresse, sondern absolutes Einvernehmen, was Juden betrifft, ist innerhalb der Bevölkerung und der Linken der Fall. Deswegen und nur deswegen ist es kein Thema. Warum sollte innerhalb der Bevölkerung oder innerhalb der Linken ein Streit über das Schicksal der Juden von damals oder aktuell aufbrechen, wo fast ALLE einer Meinung sind?
Vollständigkeitshalber ist zu erwähnen, dass die PASOK nicht allein mit ihrem ekelhaften Antisemitismus dasteht: Die KP-Zeitung „Rizospastis“ veröffentlicht in ihrer online-version – nach dem Motto: ein Bild sagt mehr als tausend Worte – seit Jahren und immer wieder eine Bildanimation, in dem die Sterne des US-Banners zuerst in Davidsterne und danach in Hakenkreuze umgewandelt werden.
Die linksradikale Zeitschrift „Prin“ (das Zentralorgan der NAR, der Partei also, für die im Jahr 1999 auch Jutta Ditfurth bei der Europawahl kandidierte) hatte 2006 als Haupttitel „Juden, Mörder, ihr werdet zahlen“ usw. usf.

Der Antisemitismus ist heute in GR (in Form der Antizionismus, aber nicht nur) eine der wichtigsten Voraussetzungen der Anhängerrekrutierung und der Stärkung der linken Reihen. Mit dem Nahostkonflikt als Vorwand werden Holocaust-Mahnmale geschändet (z.B. 2006 durch die KP Griechenlands in Thessaloniki), Synagogen beschmiert, KIS als „Agent fremder Mächte“ immer wieder an den Pranger gestellt… (der im Artikel erwähnter Antifaschist und unermüdlicher Kämpfer gegen Antisemitismus und Rassismus, Andreas Christinidis gehört- genauer gesagt, gehörte*-, zu den paar Tropfen im antisemitischen Ozean).

Die katastrophalen Zustände heute in GR werden spätestens ersichtlich, wenn man die Kritiker und die Kritiken des Freispruchs des Athener Gerichts ließt: Sie finden das Urteil eine Schande, weil dies „die griechische Justiz in Europa und in der Welt in Verruf bringt“ (anstatt sich zu freuen, denn… immerhin …besser als gar nichts).

Mit freundlichen Grüssen

Terminal 119
für die individuelle und soziale Autonomie
Thessaloniki, 17.06.2009

* Andreas Christinidis starb im Alter von 78 Jahre am 2. Juni 2009 in Athen

PS: Die Veröffentlichung dieses Schreibens in Ihrer Zeitschrift ist wünschenswert, allerdings ohne Abkürzungen, sondern nur als Ganzes

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s