Μαύρη επέτειος του Πογκρόμ 4/9/2004

Πέρασε ήδη ένας χρόνος από το πογκρόμ, με τα οργανωμένα ρατσιστικά χτυπήματα κατά αλβανών μεταναστών που έλαβαν χώρα μετά από το ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Αλβανίας και Ελλάδος. Επεισόδια με θλιβερά  αποτελέσματα, ένας νεκρός και εκατοντάδες τραυματίες μετανάστες.

Σήμερα μετά από ένα χρόνο μπορεί να μην αντιμετωπίζουμε μαζικά εθνικιστικά χτυπήματα ενάντιων των μεταναστών, και κυρίως των αλβανών μεταναστών, όμως όλο αυτόν τον χρόνο σημειώθηκαν επιθέσεις από αστυνομικές και ακροδεξιές δυνάμεις ενάντιων των μεταναστών και σε ανθρώπους που έδειξαν την αλληλεγγύη στους σ’αυτούς.

Το πογκρόμ συνεχίζετε ακόμα στους δρόμους της Αθήνας, στα αστυνομικά τμήματα, στα τμήματα μεταγωγών (Αιγάλεω, Δραπετσώνα, Ασπρόπυργο κτλ.) και στις φυλακές όπου οι μετανάστες στοιβάζονται μέχρι να απελαθούν.

Συνεχίζετε και πολιτικά με το νέο μεταναστευτικό νόμο, που δεν λύνει κανένα πρόβλημα των προηγούμενων νόμων, και ως στόχο έχει να κάνει όσο πιο δύσκολη τη νόμιμη παραμονή των μεταναστών στην Ελλάδα. Δείχνει περίτρανα πόσο εκτιμάει η ελληνική κυβέρνηση και το Κράτος την προσφορά των μεταναστών στην ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία γενικότερα, ένα χρόνο μετά τους ολυμπιακούς αγώνες.

Φαίνεται ότι οι ελπίδες των μεταναστών για μια νέα νομιμοποίηση και ομαλή ένταξη στην ελληνική κοινωνία συνοδεύετε από εκατοντάδες προσαγωγές σ’αυτά τα τμήματα ώστε να ξεκαθαρίσουνε το τοπίο από «δυσάρεστους ανθρώπους», που πάντα τους κυνηγάει η ανασφάλεια, η απελπισία και απόγνωση.

Το πογκρόμ συνεχίζεται…     

Φόρουμ Αλβανών Μεταναστών

[ Σεπτέμβριος / 2005]

Σχολιάστε